Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΒΟΡΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΠΥΞΙΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ;

Η απάντηση είναι ναι! και αυτό έχει γίνει πολλές φορές κατα το παρελθόν! Συγκεκριμένα 171 φορές τα τελευταία 76 εκατομμύρια χρόνια!!!

Για τη σωστή κατανόηση του φαινομένου αυτού πρέπει να γνωστοποιηθούν κάποιες έννοιες:
  1. Βόρειος μαγνητικός πόλος: βρίσκεται κοντά με το γεωγραφικό βορρά με διαφορά σήμερα περίπου 12 μοίρες. Σήμερα εντοπίζεται κάπου στον Καναδά.
  2. Νότιος μαγνητικός πόλος: ίδια στοιχεία με τον αντίστοιχο βορρά μόνο που εντοπίζεται νότια της Αυστραλίας.
  3. Μαγνητικός ισημερινός: εδώ η βελόνα της πυξίδας θα δείχνει οριζόντια και σχεδον ταυτίζεται με τον γεωγραφικό ισημερινό.
Σχηματική απεικόνιση για την κατανόηση των προαναφερθέντων σημείων.


Σε δυο διαφορετικές χρονολογίες φαίνεται η ακριβής θέση των μαγνητικών βορρά, νότου και ισημερινού.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης υφίστανται χρονικές μεταβολές. Μια τέτοια σήμερα δείχνει ότι σήμερα επικρτεί μια μετάθεση προς τη δύση κατά 0.2 μοίρες ανα έτος. 

Χρονική μεταβολή της έγκλισης σε συνάρτηση με την απόκλιση στο Λονδίνο και το Παρίσι.

 Με άλλα λόγια, με την πάροδο των χρόνων η πυξίδα μας δεν δείχνει το ίδιο σημείο και φυσικά δεν δείχνει τον Βορρά όπως νομίζουμε, αλλά δείχνει προς τον Καναδά εκεί που βρίσκεται ο Μαγνητικός Βορράς.

Στον χάρτη σημειώνεται η «περιπλάνηση» του μαγνητικού βόρειου πόλου τα τελευταία 170 χρόνια.


Το ότι ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης κινείται είναι γνωστό στους επιστήμονες εδώ και έναν αιώνα. Ο Τζέιμς Ρος ήταν ο πρώτος που τον εντόπισε το 1831, αφού πρώτα το πλοίο του παγιδεύτηκε επί τέσσερις μήνες στους πάγους. Το 1904 ο Ρόαλντ Αμούντσεν τον ξαναβρήκε, αλλά... μετατοπισμένο 50 χιλιόμετρα βορειότερα από το σημείο του Ρος. 
Σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα ο μαγνητικός πόλος συνέχισε το ταξίδι του προς τον γεωγραφικό βορρά, με ταχύτητα 10 χιλιομέτρων κατ' έτος και αργότερα  40 χιλιομέτρων! 

Αν συνεχίσει έτσι, σε λίγες δεκαετίες θα βγει από τα όρια της αμερικανικής ηπείρου και θα περάσει στη Σιβηρία. Και μετά; Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά, αλλά, αν το παρελθόν και οι υπολογιστές προλέγουν σωστά το μέλλον, τα επόμενα 1.200 χρόνια οι πυξίδες θα αποκλίνουν σταδιακά όλο και περισσότερο μέχρι να γίνει η αναστροφή.

Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πότε θα συμβεί αυτό. Αν και κατα περιόδους οι ςπιστήμινες ανησυχούν με κάποιες ενδείξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου