Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ; (1)

Η μετεωρολογία είναι μια απο τις ειδικεύσεις της Γεωλογίας όσο πρωτόγνωρο και αν ακούγεται αυτό!

Οι περισσότεροι απο μας όταν ακούμε τη λεξη μετεωρολογία η πρώτη ερώτηση που μας έρχεται στο μυαλό είναι: θα βρέξει σήμερα;. Με τη βοήθεια κάποιων απλών σημαδιών και την ερμηνεία αυτών, ο καθένας μπορεί να είναι σχεδόν σίγουρος αν θα βρέξει τις επόμενες ώρες για παράδειγμα.
Ένα τέτοιο σημάδι έιναι τα σύννεφα, και συγκεκριμένα το σχήμα, το χρώμα αλλά όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποια άλλα σημάδια τα οποία όλοι βλέπουμε αλλά ελάχιστοι τα προσέχουμε....

Τα σύννεφα δεν είναι τίποτα άλλο απο σταγονίδια νερού σε συμπηκνωμένη μορφή στην ατμόσφαιρα.  
Για να γίνουν βροχή, τα σταγονίδια αυτά πρέπει να ψυχθούν. 4 μηχανισμοί συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία:
  1. Μίξη της μάζας αυτής με ψυχρότερη.
  2. Ψύξη λόγω ακτινοβολίας του εδάφους. (θυμηθείτε τι βλέπουμε το πρωί μετά απο ξαστεριά).
  3. Ψύξη λόγω μεταφοράς σε ψυχρότερες επιφάνειες, είτε έδαφος είτε υδάτινη επιφάνεια.
  4.  Αδιαβατική ψύξη λόγω ανοδικών κινήσεων στην ατμόσφαιρα (είναι ο κυριότερος μηχανισμός που δίνει μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις).

Τα νέφη έχουν ονομασίες που τους δίνουμε με βάση κάποια χαρακτηριστικά τους. Κάθε νέφος έχει συγκεκριμένες και διαφορετικές ιδιότητες απο τα άλλα. Όμως δεν δίνουν όλα τα νέφη βροχοπτώσεις. Γι' αυτό απαιτείται πολύ καλή παρατηρικότητα και καλή γνώση των χαρακτηριστικών τους. 




  • Στην κατηγορία των υψηλών νεφών(πάνω απο 6000 μέτρα) ανήκουν τρία είδη που αποτελούνται απο παγοκρυστάλλους αλλά δεν δίνουν βροχοπτώσεις.
  1. Cirrus ή Θύσανοι
Σύννεφα  λεπτά, λευκά, με ινώδη και μεταξώδη όψη. Μορφή φτερών, λοφίων ,άγκιστρων κ.ά. Συνήθως διασπαρμένα ή ακανόνιστα στον ουρανό. Πριν την ανατολή και τη δύση παίρνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο ή χρυσαφί χρώμα.


Τα σύννεφα cirrus.



        2. Cirrostartus ή Θυσανοστρώματα

Λεπτό και λευκό πέπλο, με ινώδη μορφή που καλύπτει μέρος ή όλο τον ουρανό.
Τα σύννεφα cirrostratus
Το φαινόμενο της άλως που δημιουργείται λόγω της διάχυσης που σχετίζεται μόνο με αυτά τα σύννεφα.


        3. Cirrocumulus ή Θυσανοσωρείτες

Πολυάριθμες σφαίρες χωρίς σκιές σε ομάδες ή σειρές, κυματοειδείς σχηματισμοί.


Τα σύννεφα cirrocumulus

     


  • Στην κατηγορία των μέσων νεφών(μεταξύ 2000 και 6000 μέτρα) ανήκουν δύο είδη:
          1. Altostratus ή Υψιστρώματα

Πυκνό γκρίζο πέπλο, καλύπτει μέρος ή όλο τον ουρανό. Όταν δεν είναι πυκνό, η σελήνη και ο ήλιος διακρίνονται αμυδρά.
Αποτελούνται από υδροσταγονίδια και παγοκρυστάλλους και δίνουν  παρατεταμένες βροχές ή χιόνια.

Τα σύννεφα altostratus

         2. Altocumulus ή Υψισωρείτες

Πολυάριθμες σφαίρες με ή χωρίς σκιές σε ομάδες ή σειρές. Οι σφαίρες είναι λευκές ή γκρίζες μεγαλύτερες απο τα cirrocumulus. Αποτελούνται απο υδροσταγονίδια.


Τα σύννεφα altocumulus



  •  Στην κατηγορία των κατώτερων νεφών(κάτω απο 2000 μέτρα) ανήκουν τρία είδη που φτάνουν μέχρι το έδαφος και δίνουν βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις.
      
       1. Stratus ή Στρώματα

 Ομοειδή  νεφελώδη στρώματα,ανάλογα με την ομίχλη. Παρατηρούνται τη ψυχρή περίοδο στις πλαγιές των βουνών. Πολλές φορές ακολουθεί ασθενής βροχή ψεκάδων(ψιχάλες). Αποτελούνται απο υδροσταγονίδια.


Σύννεφα  Stratus

        2. Stratocumulus ή Στρωματοσωρείτες

Στρώματα σφαιρικών ή κυλινδρικών νεφών γκρίζου χρώματος με σκοτεινά τμήματα σε σειρές ή ομάδες. Πολύ πυκνό ή αφήνει να φαίνονται κομμάτια του ουρανού. Αποτελούνται απο υδροσταγονίδια και παγοκρυστάλλους και συνοδεύονται απο  βροχόπτωση ή χιονόπτωση ασθενούς έντασης.
Τα σύννεφα stratocumulus.

        3. Nimbostratus ή Μελανοστρώματα

Χαμηλό εκτεταμένο άμορφο νεφικό στρώμα με σκοτεινό γκρίζο χρώμα. Τα πιο βροχοφόρα νέφη μικρής έντασης και μεγάλης διάρκειας.

Τα σύννεφα Nimbostratus



  •  Στην κατηγορία των νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης(περίπου 500 μέτρα κατώτερο ύψος) ανήκουν δύο είδη που φτάνουν μέχρι και τα 6000 μέτρα και δίνουν τα πιο έντονα φαινόμενα.


      1. Cumulus ή Σωρείτες


Πυκνά με κατακόρυφη ανάπτυξη που εμφανίζονται σαν σωροί απο βαμβάκι. Η κορυφή τους σχηματίζει θόλο ενώ η βάση τους είναι επίπεδη και ομαλή. Χρώμα υπόλευκο ή γκρίζο ενώ λάμουν έντονα με το φως του ήλιου. Αποτελούνται απο υδροσταγονίδια και όταν αναπτυχθούν σε ύψος δίνουν έντονες διαλείπουσες βροχές.


Τα σύννεφα cumulus




      2. Cumulonimbus ή Σωρειτομελανίες


Έχουν πολύ μεγάλο όγκο και μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξη. Παίρνουν μορφή πύργων ή βουνών και η πάνω τους επιφάνεια παίρνει τη μορφή αμονιού(φαίνεται η φορά του ανέμου).  Έχουν μεγάλα ηλεκτρικά φορτία, είναι τα πιο καταιγιδοφόρα και δίνουν ραγδαίες βροχές και διαλείπουσες με χαλάζι.




Τα σύννεφα cumulonimbus








Σε επόμενη ανάρτηση θα γίνει ερμηνεία των μετώπων όπως ονομάζονται στη Μετεωρολογία τα οποία ουσιαστικα μας δίνουν ενδείξεις για επερχόμενες καταιγίδες, βροχές κτλ.

Συνεχίζεται.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου