Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΙΜΑΛΆΙΑ ΨΗΛΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ;


Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό και να γίνει κατανοητός ο λόγος που τα Ιμαλάια ψηλώνουν ακόμα, πρέπει να γνωστοποιηθεί ο μηχανισμός που οδήγησε στο σχηματισμό της οροσειράσ και που ακόμα συνεχίζει να δρα ώστε να εντείνεται το φαινόμενο.

Θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε αρκετά πίσω στο γεωλογικό χρόνο ώστε να μάθουμε την ιστορία της Ινδίας!
Κατά τη διάρκεια του Προκαμβρίου και του Παλαιοζωικού (πριν 400 εκατομμύρια χρόνια περίπου), η ινδική υποήπειρος, ήταν μέρος της Ανατολικής Γκοντβάνας (κομμάτι της αρχικής ενιαίας στεριάς Παγγαίας) όπου διαχωρίζεται από την Ευρασία με τον ωκεανό της Παλαιοτηθύος (αρχική θάλασσα).
Η ινδική πλάκα στη συνέχεια διέκοψε από την Αυστραλία και την Ανταρκτική στο Κατώτερο Κρητιδικό ( πριν130  εκατομμύρια χρόνια περίπου) με το άνοιγμα του Νοτίου Ινδικού Ωκεανού.Στο Ανώτερο Κρητιδικό (
πριν 84 εκατομμύρια χρόνια περίπου), η ινδική πλάκα  άρχισε ένα ταξίδι απο το νότιο ημισαφαίριο προς το βόρειο διανύοντας μια απόσταση περίπου 6000 χλμ, με ταχύτητα περίπου 15 εκατοστά ανα έτος χωρίς όμως η ταχύτητα αυτή να διατηρείται σταθερή.

το ταξίδι της Ινδίας
Αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού ήταν η ηπειρωτική σύγκλιση κατά μήκος της ζώνης σύγκλισης μεταξύ της Ινδοαυστραλιανής και της Ευρασιατικής πλάκας που τελικά οδήγησε σε ορογέννεση, αυτή των Ιμαλαϊων.

Αφου σχηματίστηκαν τα Ιμαλάια, γιατι ακόμα μέχρι σήμερα συνεχίζουν να ψηλώνουν;
Το γεγονός οφείλεται στην συνεχιζόμενη σύγκρουση της Ινδικής πλάκας με την Ευρασιατική. Στην περιοχή αυτή σχηματίζεται ένα μεγάλου πάχους μπλοκ απο ιζήματα και αναδιπλώσεις του φλοιού, σχηματίζοντας έτσι τα Ιμαλάια. 
Η σύγκλιση είναι συνεχής, άρα και η ορογέννεση θα είναι συνεχής με αποτέλεσμα την συνεχή ανύψωση της οροσειρας.

Ευτυχώς οι συνθήκες διάβρωσης στην περιοχή και λόγω υψομέτρου είναι τόσο έντονες, ώστε η ανύψωση είναι πάρα πολύ μικρή!


η σύγκρουση των δυο πλακών και ο σχηματισμός των Ιμαλαϊων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου