Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ 2

Κατά μέσον όρο περίπου 10 ηφαίστεια εκρήγνυνται κάθε μέρα πάνω στη Γη. Οι περισσότερες από αυτές τις εκρήξεις είναι μικρές και πιθανόν πρόδρομες για κάποιες μεγαλύτερες. Στους ιστορικούς χρόνους όμως έχουν συμβεί πολλά καταστροφικά ηφαιστειακά επεισόδια. 

Γνωστές περιοχές ανα τον κόσμο με καταστροφικές εκρήξεις ηφαιστείων είναι:
1. Σαντορίνη (~1630 π.Χ.) 
2. Krakatau (1883)
3. Pelee (1902)
4. Paricutin (1943-1952)
5. Αγία Ελένη (1980)
6. Nevado del Ruiz (1985)
7. Λίμνη Nyos (1986)

Κάποια απο αυτά προειδοποίησαν με εκλυση αερίων όπως Υδρόθειο, κάποια έδωσαν καταστροφικά τσουνάμι και κάποια είχαν άμεση επίδραση στο κλίμα.

Στην κατηγορία των καταστροφικών ηφαιστείων ανήκει και αυτό της Σαντορίνης.

Ποιά η γεωτεκτονική του θέση;


Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης είναι το πιο ενεργό του Ηφαιστειακού Τόξου του Νοτίου Αιγαίου. Το ηφαιστειακό τόξο έχει μήκος 500 km και πλάτος 20-40 km και εκτείνεται από την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την Τουρκία. 
Τα κύρια ηφαιστειακά κέντρα στον ελληνικό χώρο είναι τα Μέθανα, ή Μήλος, η Σαντορίνη και η Νίσυρος. 
Το τόξο σχηματίζεται από την κατάδυση της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική, ή ακριβέστερα την υποπλάκα του Αιγαίου. Η κατάδυση γίνεται με ταχύτητα 4.5 cm/έτος προς τα βορειοανατολικά με γωνία 30-40o, και το όριο μεταξύ των δύο πλακών βρίσκεται στην Ελληνική Τάφρο νότια της Κρήτης.

ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Υ ΒΥΘΙΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΚΑΘΩς ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΑΥΤΗ.


ΤΟ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ

Στην προηγούμενη εικόνα, η αφρικανική πλάκα βυθίζεται προς ΒΑ ενω και η ευρασιατική κινείται προς Ν. η κίνηση αυτή ευνοεί τη καταβύθιση της αφρικανικής κάτω απο την ευρασιατική. Απο την κίνηση αυτή και λόγω της σύγκρουσης σχηματίζεται το νησιωτικό τόξο. Σε μεγάλα βάθη η υποβυθιζόμενη πλάκα λιώνει και το μάγμα ψάχνει δίοδο να ανέβει στην επιφάνεια. Εκεί που θα βρει έξοδο σχηματίζεται το ηφαιστειακό τόξο. Στην περιοχή αυτή ο φλοιός είναι πιο λεπτός γι αυτο και το μάγμα βρήκε έξοδο. Στην περιοχή της σύγκλισης των δυο πλακών σχηματίζεται η ελληνική τάφρος με αρκετά μεγάλα βάθη. Το μεγαλύτερο εντοπίζεται ΝΔ της Πελλοπονήσου με 5.120 μ. σε απόσταση 62 μιλίων νοτιοδυτικά από το ακρωτήριο Ταίναρο.

ΤΟ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ. ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ Η ΤΑΦΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΟΞΟ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΑ.



Τα ηφαιστειακά κέντρα των Καμένων μετά την έκρηξη του 1950 βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας. Οι μόνες επιφανειακές εκδηλώσεις που θυμίζουν την ύπαρξη μάγματος κάτω από τα νησιά είναι οι πολυάριθμες θερμές πηγές που αναβλύζουν στις ακτές των νησιών καθώς και οι απελευθέρωση θερμών αερίων από τις ατμίδες των κεντρικών κρατήρων. Τα αέρια έχουν θερμοκρασία 93-97 oC. Είναι κυρίως διοξείδιο του
άνθρακα (CO2), υδρατμοί και θερμός αέρας, και δευτερευόντως υδρόθειο, μεθάνιο κλπ. Στις ατμίδες έχουν αποτεθεί ορυκτά όπως θείο, γύψος και άλλα υδροθερμικά ορυκτά.


Ο ηφαιστειακός κίνδυνος εκτιμάται με βάση την προηγούμενη δράση του ηφαιστείου και τη συσσωρευμένηγνώση από τις αμέτρητεςεπιστημονικές μελέτες. Το μεγαλύτερο ηφαιστειακό επεισόδιο που αναμένεται στη Σαντορίνη είναι μία καταστροφική έκρηξη Μινωικού τύπου. Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες τόσο για τη Σαντορίνη που θα καταστραφεί ολοσχερώς αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των τσουνάμι που θα προκληθούν. Η περιοδικότητα, όμως,
τέτοιων εκρήξεων είναι της τάξης 15.000-20.000 χρόνια, ενώ έχουν
παρέλθει ήδη 3700 χρόνια. Το πιθανότερο ηφαιστειακό επεισόδιο θα συμβεί στις Καμένες,
όπως αυτά που συνέβησαν κατά την ιστορική περίοδο και τα οποία οικοδόμησαν τα νησιά. Τα στοιχεία δείχνουν πως κάτω από τα νησιά υπάρχουν μαγματικοί θάλαμοι σε βάθος 2-4 km.
 

Για την πρόβλεψη μελλοντικών εκρήξεων έχει εγκατασταθεί σήμερα ένα δίκτυο παρακολούθησης δεκάδων φυσικών και χημικών παραμέτρων όπως η θερμοκρασία και η χημική σύσταση των θερμών νερών και ατμίδων, η σεισμική δραστηριότητα, το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας, το βαρυτικό και μαγνητικό πεδίο της γης κ.ά. Η καταγραφή οποιουδήποτε φαινομένου θα αποτελέσει προειδοποίηση για πιθανή επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου.

ΑΠΟΘΕΣΕΙς ΤΕΦΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ




1 σχόλιο:

  1. Καλως σε βρηκα στο ομορφο σπιτικο σου.Πολυ ενημερωτικες οι αναρτησεις σου Συγχαρητηρια.
    Καλη χρονια να εχεις αφου πρωτη φορα ερχομαι απο εδω.Ευχαριστω που εισαι στους αναγνωστες μου Πριν λιγο το ειδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή