Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΙΣΛΑΝΔΙΑ:ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

Η Ισλανδία, ένα απο τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία παγκοσμίως, καταφέρνει να λαμβάνει συνεχώς ολοένα και αυξανόμενο θαυμασμό τόσο απο γεωλόγους όσο και απο τους απλούς πολίτες.

Το παράδοξο με την Ισλανδία είναι ότι ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στον αρκτικό κύκλο και είναι καλυμένη με πάγους, κυριολεκτικά καίγεται! 
Χωρίς να το έχω ψάξει περαιτέρω, είναι ίσως το μοναδικό νησί που ανήκει σε δύο "ηπείρους". Η ισλανδία είναι αποτέλεσμα της απόκλισης μεταξύ Αμερικανικής και Ευρασιατικής πλάκας. Βρίσκεται ακριβώς στο άνοιγμα αυτό!

Για να γίνει κατανοητό πως δημιουργήθηκε και που οφείλεται η γεωλογία της, πρέπει να αναφέρω κάποιες γνώσεις της γεωφυσικής που σχετίζονται.

Η γη είναι χωρισμένη σε μικρότερα κομμάτια, τις λιθοσφαιρικές πλάκες οι οποίες είναι σε διαρκή κίνηση και είναι υπεύθυνες για φαινόμενα που συμβαίνουν στη γη, όπως σεισμοί, ηφαίστεια κτλ.
Απο αυτές τις πλάκες, κάποιες βυθίζονται η μία κάτω απο την άλλη, οπότε εκεί έχουμε ηφαίστεια και σεισμούς και άλλες απομακρύνονται η μία απο την άλλη, οπότε εκεί ανοίγει ο φλοιός της γης και έχουμε άνοδο του μάγματος στην επιφάνεια και υποθαλάσσια ηφαίστεια.


οι λιθοσφαιρικές πλάκες της γης και οι σχετικές κινήσεις τους που δημειόνονται με βέλη.

Η ισλανδία τοποθετείται ανάμεσα στη Μ.Βρετανία και τη Γροιλανδία στο σημείο εκέινο του Ατλαντικού όπου οι δυο πλάκες απομακρύνονται όπως δείχνουν και τα βέλη.


το σημείο που ανήγει ο ωκεανός λέγεται μεσοωκεάνια ράχη και συνδέεται με λέπτυνση του φλοιού και άνοδο μάγματος.

έτσι η το νησί βρίσκεται πάνω σε αυτό το άνοιγμα και σχηματίστηκε καθώς η μεσοωκεάνια ράχη βρισκόταν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, οπότε το μάγμα είχε τη δυνατότητα να ανέβει πάνω απο τη θάλασσα και να ψυχθεί.


ακριβώς έτσι χωρίζεται η Ισλανδία εξαιτίας της μεσοωκεάνιας ράχης.

Έτσι, όπως ανεβαίνει το μάγμα στην επιφάνεια του νησιού σχηματίζει μία σειρά απο ηφαίστεια, τα οποία συνοδεύονται και απο αρκετή γεωθερμία και πίδακες νερού, τα γκέιζερ.
Γνωστά ηφαίστεια στην Ισλανδία είναι τα Έκλα, Ελντγκιάου, Χερδουμπρέιδ και Έλντφετλ. Επίσης πολύ γνωστό είναι το  μεγάλο γκέιζερ της κοιλάδας Χαουκανταλούρ, το οποίο είναι και το παλαιότερο γνωστό στον κόσμο.


μεγάλο γκέιζερ της κοιλάδας Χαουκανταλούρ


αποτέλεσμα της γεωθερμίας είναι η δημιουργία των θερμ.ων πηγών μέσα στους πάγους που προσελκύουν πλήθος επισκεπτων.

Στην Ισλανδία η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των περισσότερων σπιτιών. Υπάρχουν περίπου 30 δημοτικά συστήματα θέρμανσης και 200 ιδιωτικά σε αγροτικές περιοχές που καλύπτουν το 86% της θέρμανσης στη χώρα . Εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα ότι η θερμοκρασία του εδάφους δεν ποικίλει από εποχή σε εποχή όπως ο αέρας.Η Ισλανδία είναι κορυφαία στην ηλεκτροπαραγωγή από γεωθερμία, επειδή είναι περιοχή με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα


ο φλοιός της Ισλανδίας ανοίγει σε πολλά σημεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου