Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

ΒΌΡΕΙΟ ΣΈΛΑΣ: ΤΙ ΚΡΎΒΕΤΑΙ ΠΊΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ?


Αναμφισβήτητα το Βόρειο Σέλας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα της Γης. 


Ωστόσο παρατηρώντας αυτά τα εντυπωσιακά χρώματα και τις ζωηρές τους κινήσεις, κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί πως δημιουργείται  αυτό το φαινόμενο.

Συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές (εξ ου και Πολικό Σέλας), τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Πόλο αποκαλούμενο ανάλογα "Βόρειο Σέλας"(Auora Borealis) και "Νότιο Σέλας"(Auora Australis). Συνήθως όμως συμβαίνει σε μια περιοχή ακτίνας 2500 χιλιομέτρων από το κέντρο του Βόρειου/Νότιου Μαγνητικού Πόλου.

Η αιτία της δημιουργίας του Πολικού Σέλας είναι η αλληλεπίδραση ηλιακών ανέμων ή μαγνητικών καταιγίδων με την ατμόσφαιρα της Γης.
Το Βόρειο Σέλας είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ των αέριων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Γης με φορτισμένα σωματίδια που απελευθερώνονται από την ατμόσφαιρα του ήλιου και φτάνουν στη Γη σαν ηλιακός άνεμος. 

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του ήλιου είναι εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου. Σε αυτή τη θερμοκρασία, οι συγκρούσεις μεταξύ των μορίων του αερίου είναι συχνές και το αποτέλεσμα εκρηκτικό. Τα ελεύθερα ηλεκτρόνια και πρωτόνια που φεύγουν στην ατμόσφαιρα του ήλιου από την περιστροφή του φτάνουν στη γη  με τεράστιες ταχύτητες και όταν πλησιάσουν την ατμόσφαιρα τα φορτισμένα σωματίδια σε μεγάλο βαθμό εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της γης. Ωστόσο, το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι ασθενέστερο στους πόλου και ως εκ τούτου, κάποια σωματίδια εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης σε μία κατάσταση λιγότερο έντονης ενέργειας και συγκρούονται με τα αέρια σωματίδια της γήινης ατμόσφαιρας. Οι συγκρούσεις αυτές εκπέμπουν φως που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως τα φώτα του Σέλας.Εμείς όμως παρατηρούμε πολλά χρώματα, τα οπόια εξαρτώνται από τη σύσταση των αερίων σωματιδίων. Το πιο κοινό χρώμα είναι ένα ασθενώς κιτρινωπό-πράσινο, παράγεται από μόρια οξυγόνου που βρίσκεται περίπου 60 μίλια πάνω από τη γη. Σπάνια, κόκκινο χρώμα παράγεται από τα μόρια οξυγόνου που βρίσκεται σε υψόμετρο έως και 200 ​​μίλια. Τα μόρια του αζώτου παράγουν μπλε ή μοβ-κόκκινο χρώμα.
  
Τα φώτα του Σέλας γενικά εκτείνονται από 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) μέχρι και 640 χιλιόμετρα (400 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου