Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ_2



  • Μαγνητισμός στον Άρη


Οι μελέτες για τον μαγνητισμό του Άρη έγιναν είτε με απευθείας παρατηρήσεις απο αποστολές είτε από το παλαιομαγνητικό αρχείο των μετεωριτών του όπως θα δόυμε στη συνέχεια.

Η αποστολή του Viking έδειξε ότι το υλικό του εδάφους ήταν μαγνητικό υλικό μαγγεμίτη.
Η αποστολή του Pollack έκανε  ανάλυση αερομεταφερόμενης σκόνης και έδειξε ότι το υλικό ήταν λεπτόκοκκος μαγνητίτης και όχι τιτανιομαγνητίτης, και αυτό εξηγεί την υψηλού κορεσμού μαγνήτιση.
Η αποστολή τουPathfinder έκανε επιπλέον φασματικές αναλύσεις του εδάφους και έδειξαν πως το μαγνητικό υλικό είναι πάλι μαγγεμίτης.

Το εξωτερικό πεδίο είναι ιδιαίτερα μεταβλητό και κυμαίνεται από λίγα nT μέχρι 100 nT πιο σπάνια.
Τα τελευταία χρόνια έγινε μία έρευνα απο τη NASA για να δοθεί μία ερμηνεία για τη μαγνήτιση του Άρη. Η αποστολή έγινε με το NASA’S Mars Global Surveyor(MGS) spacecraft και έδωσε ενδείξεις αναστροφής πολικότητας στο νότιο ημισφαίριο.
Πιο συγκεκριμένα οι μετρήσεις του έδωσαν λωρίδες μαγνητισμένου φλοιού παρόμοιες με του πυθμένα της Γης του 1960. Δημιουργείται το ερώτημα αν η  θεωρία λιθοσφαιρικών πλακών της Γης ισχύει και για τον Άρη.

Οι μπλε λωρίδες δείχνουν την ανάστροφη πολικότητα



Πριν την αποστολή του MGS για την ένταση του μαγνητισμού στον Άρη υπήρχαν  αρχικές προβλέψεις για 5-100 nT.
Τα πρώτα δεδομένα από MGS έδειξαν 55 nT. Δύο μέρες αργότερα έδειξαν 400 nT, ενώ στο Νότιο ημισφαίριο έδειξαν 1600 nT!!!!!

Η κρυστάλλωση των περισσότερων πετρωμάτων νοτίου ημισφαιρίου έγιναν πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια.
Νεότερης ηλικίας ορυκτά δεν έχουν μαγνήτιση, άρα το μαγνητικό πεδίο του Άρη διήρκεσε μόνο κατά τις πρώτες εκατοντάδες έτη από τη δημιουργία του Άρη, όταν η θερμοκρασία του λιωμένου σιδήρου του πυρήνα ίσως ήταν υψηλή ώστε να δώσει γέννεση σε μαγνητικό δυναμό.
Ποτέ δεν υπήρξε μαγνητικό πεδίο στο βόρειο ημισφαίριο γιατί απομαγνητίστηκε λόγω διάφορων προσκρούσεων οι οποίες ήταν και η αιτία της δημιουργίας των λεκανών.

  • Shergottites, Nahklites, Classignites (SNC):                                  Οι μετεωρίτες του Άρη
Η προέλευση τους επαληθεύεται από μετρήσεις που έγιναν στην ατμόσφαιρα του Άρη και έχουν παρόμοιο μαγνητισμό με γήινα πετρώματα παρά με δείγματα Σελήνης ή άλλων μετεωριτών.Το παλαιομαγνητικό αρχείο εμπεριέχεται στα ορυκτά : μαγνητίτης, τιτανομαγνητίτης και πυροτίτης.
  • Παλαιομαγνητισμός στον Ήλιο
 Το πεδίο του Ηλίου παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το γήινο γιατι και αυτό προέρχεται από δυναμό.
Εμφανίζει αναστροφές πολικότητας, με περίοδο 11 έτη. 
Έχει την προέλευση του στα άνω 20- 30 % της ακτίνας του και αυτή είναι η διαφορά με την γη όπου παράγεται στο πυρήνα.
Ηλεκτρικά αγώγιμο υγρό σε μεταφερόμενο περιστρεφόμενο σώμα μεγεθύνει κάποιο αρχικό μαγνητικό πεδίο.
Το μαγνητικό πεδίο του Ηλίου είναι ευθέως παρατηρήσιμο.  



Ο μαγνητισμός δεν είναι προνόμιο μόνο της Γης, αλλά και άλλων ουρανίων σωμάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως διαφέρει ο τρόπος γέννεσης του πεδίου αυτού.



2 σχόλια:

  1. Πέρασα οπως κάνω παντα στους φιλους για ν αφησω τις ευχες μου.Πασχαλινες δεχτείτε ευχες απο την καρδια βγαλμένες,ολες οι μέρες της ζωής σας να είναι αναστημένες.Καλη Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
    ░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆Πολυ αξιολογη η αναρτηση σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου! Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή