Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ: ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ_6(ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ)

Καθώς η εξέλιξη στα θηλαστικά συνεχίζεται, κατά τον Καινοζωικό αιώνα προκύπτουν οι εξής κατηγορίες θηλαστικών οι οποίες εξελίκτηκαν και πήραμε τις μορφές που όλοι γνωρίζουμε:



 Παράλληλα, στην Αφρική και νότια Αμερική που τότε τεκτονικά βρίσκονταν αρκετά κοντά λόγω του αποχωρισμού τους, αναπτύχθηκε μια νέα κατηγορία θηλαστικών, τα Αφροθήρια (AFROTHERIA).
Η εξέλιξη αυτή έδωσε τα σημερινά σειρίνια απο τα οποία προήλθαν φώκιες, θαλάσσιοι ελέφαντες, τα προβοσκιδωτά απο τα οποία προήλθαν οι σημερινοί ελέφαντες.

η εξέλιξη των προβοσκιδωτών

Καθώς η εξέλιξη προχωρούσε, κατά το Παλαιόκαινο αναπτύχθηκαν δυο κλάδοι θηλαστικών. Ο ένας έδωσε τα Πρωτεύοντα (PRIMATES) και τον Άνθρωπο και ο άλλος τα τρωκτικά και τα λαγόμορφα. 

Το παρακάτω σκίτσο δείχνει ακριβώς την εξέλιξη στα πρωτεύοντα και απο που προήλθε αργότερα ο άνθρωπος:



Πλέον τώρα θα ασχοληθούμε με την εξέλιξη της ομάδας CATARHINI η οποία είναι και αυτή που οδήγησε στον άνθρωπο, όχι όμως άμεσα.
Οι αντιπρόσωποι οι σημερινοί της ομάδας αυτής φαίνονται στην επόμενη εικόνα:




Πώς όμως απο την ομάδα αυτοί ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι πρώτοι άνθρωποι;


Αυτό το σκίτσο είναι το πλέον βασικό σκίτσο για την προέλευση του ανθρώπου. Εδώ βρίσκεται και η απάντηση του μεγαλύτερου ερωτήματος όλων των εποχών:
-Ο άνθρωπος προέρχεται απο τον πίθηκο:
και η απάντηση είναι σύμφωνα με την εξέλιξη:
Όχι, ο άνθρωπος και ο πίθηκος έχουν κοινή καταγωγή.


 Η απαρχή του ανρώπινου γένους βρίσκεται στον Σαχελάνθρωπο του Τσαντ (Sahelanthopus) που ξεκίνησε απο την Αφρική πριν 6-7 εκ. χρόνια.

Απ 'αυτόν θα προκύψουν οι Πλειοκαινικοί Αρδιπίθηκοι και Αυστραλοπίθηκοι .
Ενας κλάδος μικρόσωμων Αυστραλοπιθήκων θα οδηγήσει στο γένος Homo με
πρώτο αντιπρόσωπο τον Homo habilis και πρώτα εργαλεία πριν από 2.5 -1.8 εκ. χρόνια  πριν το γένος Homo βγαίνει για πρώτη φορά από την Αφρική...


Ο Η.habilis θα οδηγήσει γρήγορα στον H. ergaster/H. erectus ο οποίος θα εξαπλωθεί στην Ευρασία και θα αναπτύξει την Αχελαία λιθοτεχνία πριν από 1.5 εκ. χρόνια και θα χαλιναγωγήσει τη φωτιά πριν από ~600.000 χρόνια.
 
Τον H. erectus θα διαδεχθεί ο πιο εξελιγμένος Ανθρωπος της Χαιδελβέργης (Πετράλωνα).  
 
Από τον ευρωπαϊκ ό πληθυσμό αυτού του είδους θα προέλθουν οι Νεαντερντάλιοι ενώ από τον αφρικανικό οι σύγχρονοι σοφοί άνθρωποι (Homo sapiens).
 
Τα παλαιοτρα ευρήματα του H. sapiens χρονολογούνται πριν από 250000 χρόνια στη
Ν. Αφρική, ενώ πριν από 100000 το είδος εμφανίζεται στην Μέση Ανατολή και πριν από 40000 χρ. στην Ευρώπη με τον Ανθρωπο του Gro Magnon.
 
Όμως το ταξίδι της ζωής και της εξέλιξης δεν τελειώνει εδώ με την εμφάνιση του σημερινού ανθρώπου. Το ταξίδι αυτό συνεχίζεται δημιουργώντας σιγά σιγά νέα πιο εξελιγμένα είδη που θα συνεχίσουν να κατακτούν τον πλανήτη Γη.....






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου