Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

20 ΙΟΥΝΙΟΥ 1978.......

20 ιουνίου 1978, ώρα 23.03'.58'', η Θεσσαλονίκη έζησε μία απο τις πιο εφιαλτικές βραδιές....
Σεισμός μεγέθους 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. μία περιοχή που πολλοί θεωρούν ότι σπάνια μπορεί να επηρεαστεί από ένα σεισμό. Όμως είναι μια περιοχή που είναι περιτριγυρισμένη από ενεργά ρήγματα... Εδώ φαίνονται κάποια από τα κυριότερα ενεργά ρήγματα του νομού.


Από ερευνητές του Α.Π.Θ. έχει γίνει μία εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας της πόλης που σχετίζεται με τα ρήγματα αυτα με μέσο αναμενόμενο μέγεθος σεισμού για το ρήγμα του Ανθεμούντα τα 6,5 ρίχτερ, για του Ασβεστοχωρίου τα 4,6 ρίχτερ και για της Πυλαίας- Πανοράματος τα 4,5 ρίχτερ.

 Η περίοδος επαναδραστηριοποίησης των ρηγμάτων της λεκάνης στην περιοχή του Λαγκαδά, είναι της τάξης των 100 -300 ετών και το ρήγμα που έδωσε το σεισμό του '78 δεν θα ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Επίσης  τα ρήγματα αυτά δεν πρόκειται να δώσουν κάποιο σεισμό μεγέθους πάνω απο 6.5.

Η Θεσσαλονίκη δεν ανήκει στις περιοχές εκείνες με την υψηλή σεισμικότητα αλλά δεν είναι και αδρανής περιοχή. Παντού υπάρχουν ενεργά ρήγματα.  Απλά όπως πάντα θα ελπίζουμε οι συνέπειες να είναι όσο γίνεται πιο ήπιες.....

Μπορείτε να παρακολουθείτε τη σεισμικότητα της χώρας μας απευθείας απο τη σελίδα του σεισμολογικού σταθμού του Α.Π.Θ. :  http://geophysics.geo.auth.gr/ss/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου